Arbeiders in het Ruhrgebied

Arbeiders vanuit Uden naar het Ruhrgebied.
In het bevolkingsregister van Uden over de periode 1900-1919 is iets opmerkelijks te zien.
Bijna honderd personen hebben wél Udense ouders, maar als geboorteplaats staat onder meer vermeld Sterkrade, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Walsum of Oberhausen. Allemaal plaatsen in het huidige Ruhrgebied.
Sleeuwen_van_Willem_tijdens_werk_in_Kerk
Sleeuwen_van_Adriaan_Duitsland_rond_1915
Foto's verstuurd door Willem van Sleeuwen vanuit Esschen an der Ruhr
naar zijn vader, Adrianus van Sleeuwen op 't Veld te Uden.
Het is bekend dat veel Brabanders destijds daar hun geld verdienden, onder meer bij de staalfabrieken van Krupp, Mannesmann en Thyssen. Anderen waren werkzaam als bouwvakker, timmerman of stukadoor.
Opvallend is dat er bij de nazaten van deze families weinig bekend is over die periode. Misschien valt hieruit op te maken dat het vooral de armoede was die de mannen destijds er toe aanzette om tijdelijk met hun gezin naar dit gebied te verhuizen.
Enkele familienamen van Udense gezinnen waarvan één of meerdere kinderen in het Ruhrgebied geboren zijn: Van der Biezen, Bressers, Van den Broek, Van der Cammen, Van Dijk, Van Dinther, Van den Elzen, Van Esch, Van der Heijden, De Jager, Van Lieshout, Van den Oever, Scheffers, Van Sleeuwen, Strik en Zwinkels.
Naast de gegevens uit het Bevolkingsregister hebben we hierover in onze collectie enkele foto’s, maar ook daar weten we verder weinig van.
Klik hier om het voorlopige overzicht van de gegevens uit het Bevolkingsregister van de gemeente Uden 1900-1920 te bekijken.
Het is de bedoeling om dit bestand later verder aan te vullen met gegevens uit het BR 1920-1930 en 1930-1938, bidprentjes, enz.
Oproep: Graag zouden we in contact komen met mensen die ons meer kunnen vertellen over dit opvallende tijdsverschijnsel. Alles is welkom, naast foto’s e.d. zijn we vooral op zoek naar verhalen uit overlevering binnen de families.  
 Klik hier om terug te gaan naar de rubriek Uitgelicht.