Van verzamelaar tot stichting

Dit archief is ontstaan door de verzamelwoede van Luciën Bressers sr. (1917-1991).
Medio zestiger jaren kocht hij op de verzamelaarsbeurs "Zoete Lieve Gerritje" in de Veemarkthallen in Den Bosch van een Belgische handelaar een setje ansichtkaarten van het klooster der Zusters Ursulinen (het latere Missiehuis) in het buurtschap Molenheide (de Mullehèij) te Uden. Zijn moeder Martina Peerenboom zat in haar kinderjaren bij deze zusters op de lagere school.
01_Ursulinen_-_Facade_Exterieure2.jpg
Een van de eerste ansichtkaarten die Luciën Bressers sr. destijds heeft gekocht.
Hiermee was zijn interesse gewekt voor het verzamelen van ansichtkaarten van zijn geboorte- en woonplaats Uden. Spoedig reikte zijn interesse echter verder en enkele jaren later begon hij met:
* Het maken van foto's in Uden; een oude hobby, want in zijn jonge jaren was hij vaak te vinden in de donkere kamer van zijn oom Harrie, H.A.O. Sandtmann,  een van de Udense dorpsfotografen in de eerste helft van de twintigste eeuw.
* Het uitknippen van krantenknipsels.
* Het verzamelen van allerlei andere documentatie, zoals bidprentjes, van Uden en de kerkdorpen Volkel en Odiliapeel.
* Het uitzoeken van de stamboom van de Udense families Bressers en Peerenboom.
In 1983 was de collectie reeds zodanig uitgebreid, dat het geheel door hem werd ondergebracht in een stichting. Zodoende werd de instandhouding voor de verre toekomst gewaarborgd. Zoals hij wenste is na zijn overlijden het algemeen beheer bij zijn jongste zoon terecht gekomen.
De stichting "Het Uden-archief van Bressers" is per notariële akte opgericht op 19 april 1983.
Klik hier en u kunt de statuten van de stichting lezen.
Klik hier om terug te gaan naar Over de stichting.